У Раді хочуть створити базу даних "Екоінспектор": для чого вона необхідна
14.04.2021
 | 
EMGROUP

У Раді хочуть створити базу даних "Екоінспектор": для чого вона необхідна

У Верховній раді хочуть створити базу даних "Екоінспектор". Це передбачає відповідний законопроект №3091.

Про це повідомив співавтор документа, народний депутат Олександр Мариковський, передає прес-служба партії "Слуга народу".

Цей законопроект пропонує ліквідувати Держекоінспекції та створити принципово новий орган, який буде максимально прозорим.

"Він буде мати більше повноважень і одночасно більше відповідальності. Проект закону сконцентрує природоохоронний контроль в одному органі, що в свою чергу дозволить: уникнути протиріч компетенції, заощадити бюджетні кошти, прибрати дублювання перевірок і, як результат, зменшити тиск на бізнес", - зазначив парламентарій.

Зазначено, що новий орган буде мати якісно нові функції і новий інструментарій. Процедура перевірки буде чітко регламентована від першого до останнього кроку.

"Кожен крок буде знятий на відео, зафіксоване за місцезнаходженням, часу і буде відразу потрапляти в онлайн-систему. По-друге, недопуск з боку великих забруднювачів дуже дорого їм обійдеться (1,8 мільйона гривень за кожен випадок)", - сказано в повідомленні.

Відповідно до закону, зарплата інспекторів зросте з 8,5 тисячі гривень до 13,6 тисячі (мінімальна для інспектора).

Підкреслюється, що в Україні з'явиться нова інформаційно-телекомунікаційна система державного екоконтролю "Екологічний інспектор".

"Вся база даних про перевірених забруднювачі, всі дозвільні документи, результати перевірок, результати судових засідань, ефективність екоінспектори від початку перевірки до стягнення збитків в бюджет - все буде тут, в абсолютно відкритій для всіх системі", - підкреслив нардеп.

За його словами, це унеможливить тиск на бізнес, адже кожен крок екоінспектори буде відображатися в часі і просторі.

Нагадаємо, комітет ВР з питань екологічної політики та природокористування затвердив нову редакцію законопроекту про державний екологічний контроль №3091.

Як писало РБК-Україна, на початку березня в партії "Слуга народу" заявили, що в цьому році в Україні планують ввести новий державний екологічний контроль.

Так, раніше в Раді анонсували, що в Україні введуть систему управління відходами. Це повинно відбутися до кінця цього року.