ТОП-3 екологічні проблеми українців: нестача води, відходи та забруднення повітря
06.05.2021
 | 
EMGROUP

ТОП-3 екологічні проблеми українців: нестача води, відходи та забруднення повітря

Провину за ці проблеми учасники опитування, як правило, покладають на місцеву владу.

Головними екологічними проблемами України її жителі вважають брак питної води, забруднення повітря і відходи. Про відповідні результати дослідження написав на своїй сторінці в Facebook глава Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Дослідження проводилося Інститутом Горшеніна і Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Дефіцит питної води назвали основною проблемою 51% опитаних, зростання числа побутових і промислових відходів - 45,9% респондентів, а забруднення атмосферного повітря - 38,1% учасників дослідження.

"Ці дані корелюються і з результатами роботи Держекоінспекції. Зокрема, протягом минулого року ДЕІ провела більше перевірок у сфері поводження з відходами та в частині атмосферного повітря. А в сфері водних ресурсів інспекція в рік розрахувала понад 188 000 000 гривен збитків за такі порушення , як скиди забруднюючих речовин у водойми, засмічення річок тощо ", - написав Мальований.

Примітно, що 63,7% опитаних поклали відповідальність за ці проблеми на місцеву владу. У Держекоінспекції згодні, що саме місцева влада сьогодні діє неефективно в напрямку зміни екологічної ситуації в кращу сторону.

"Наприклад, зараз 22% населення не мають доступу до системи централізованого вивозу сміття, яку повинні організовувати органи місцевого самоврядування. Крім того, Держекоінспекція неодноразово фіксувала кричущі випадки недотримання природоохоронного законодавства, допущені органами місцевої влади", - йдеться в публікації.

Мальований написав, що в 2020 року підконтрольне йому відомство навіть подавало до суду на Львівську міську раду та Львівську ОДА з вимогою усунути порушення у сфері поводження з відходами. На його думку, відбувається це з тієї причини, що "в країні як і раніше існують штрафи розміром в 85 гривень". Глава ДЕІ стверджує, що такі невеликі суми не можуть сприяти тому, щоб посадові особи утримувалися від порушень.

"Щоб ситуація змінилася і влада на місцях почала діяти ефективніше, необхідно збільшувати штрафні санкції за порушення природоохоронного законодавства", - зазначив Мальований.

За його словами, сьогодні світ приходить до розуміння важливості захисту навколишнього середовища. Так, в країнах Євросоюзу почали втілювати Європейський зелений курс, який "переставити всі галузі людської діяльності на рейки стійкого розвитку".

"Сподіваюся, що найближчим часом Україна зможе приєднатися до реалізації цього курсу і забезпечити умови для поліпшення екологічної ситуації", - резюмував керівник відомства.

У Держекоінспекції при цьому відзначають, що дефіцит питної води наздожене Україну вже до 2050 року, через що наша країна буде змушена імпортувати її з-за кордону.

В інспекції впевнені, що захист водних ресурсів нашої країни повинна стати пріоритетним завданням, оскільки йдеться про життя мільйонів людей. Так, в минулому році був підписаний Меморандум про співпрацю з Державним водним агентством, в рамках якого ведеться робота над створенням системи оперативного спостереження за станом водних об'єктів. Відомство закликає економити води і прибирати сміття з прибережних смуг.

При цьому, як пише The Guardian, в 2012 році Україна стала першою країною в світі за кількістю померлих через забруднення повітря людей по відношенню до загальної кількості населення.

Так, експерти прийшли до висновку, що забруднення повітря в Україні викликає в чотири рази більше смертей, ніж в п'яти "чистих країнах" світу (Ісландія, Фінляндія, Ліберія, Канада, Вануату) разом узятих.

Нагадаємо, Фокус раніше публікував дослідження, присвячене проблемі забруднення повітря: за рік Україна втратила 17 позицій в світовому рейтингу якості повітря.

Як повідомлялося раніше, в Україні з'явився Telegram-бот, якому можна скаржитися на екологічні порушення. Після того, як скарга надійде до Держекоінспекції, відомство призначить позапланову перевірку, за результатами якої розраховують збитки, порушникам пред'являють штрафи і надають приписи щодо усунення порушень. Ініціативу запустили активісти Save Dnipro.

Нагадаємо, міністр навколишнього середовища Роман Абрамовський заявив про те, що через глобальне потепління південь України може перетворитися на пустелю.