#ЧИЄСМІТТЯ
09.10.2020
 | 
EMGROUP

#ЧИЄСМІТТЯ

#ЧИЄСМІТТЯ

Компанія ТОВ «Екоменджмент Групп», активісти громадської організації «Екологічні новини», @CrazyKayaks та їх друзі взяли участь у проекті міжнародного руху Break Free From Plastic та вперше в Херсонській області організовано бренд-аудит сміття, знайденого в зоні відпочинку на березі річки Конка (рукав Дніпра).

 

https://pik.ua/Media/files/filemanager/2020/09/22/5.jpg

 

Місце для аудиту екоактивісти вибрали не випадково, бо Нижньодніпровські плавні неймовірно гарні і є справжнім багатством Херсону, а команда @CrazyKayaks дуже добре знає проблему їх засмічення, бо займається прокатом байдарок. Херсонці люблять відпочивати на узбережжі річок - купатись, рибалити, сплавлятись на байдарках, насолоджуватись краєвидами та прогулянками на яхтах. Але мало хто знає зворотній бік цього відпочинку.

 

Бренд-аудит - це акція, яка починається з прибирання, проте має на меті дещо більше, ніж навести чистоту. Основна мета бренд-аудиту - визначити компанії, відповідальні за забруднення навколишнього середовища пластиком.

 

Прибирання проходило 1 годину на території 100 квадратних метрів, в акції задіяні були 10 волонтерів. За цей час командою було зібрано 3 мішки по 120 л пластикику ( пластикові пляшки, пакети, упаковки з під їжі та рибальського приладдя, одноразовий посуд), фаворитами, звісно, стали виробники пива (ТМ "Янтар", ТМ "Чернігівське", потім води (ТМ "Моршинська"), а вже потім одноразовий посуд. Крім того було зібрано 1 мішок алюмінієвих бляшанок та 6 мішків скляної тари з-під міцних алкогольних виробів. Це не входило в план аудиту, але активісти просто не могли залишити сміття на природі.

 

https://pik.ua/Media/files/filemanager/2020/09/22/4.jpg

 

«Ми навіть не думали, що знайдемо стільки скла, та не були до цього готові» - кажуть організатори акції, бо транспортування сміття з плавнів то нелегка справа.

 

https://pik.ua/Media/files/filemanager/2020/09/22/8.jpg

 

Горілка та рибалка, виходить, нерозривна пара. Але забираючи з собою улов, чому рибалки залишають порожні пляшки та сміття?

Здається питання не має відповіді.

Побачити проблему, привернути до неї увагу, та спробувати змінити це справа кожного з нас.

Попереду ще кропітка праця із опису сміття, його транспортування в пункти вторсировини, а неліквідної частини до виробників із закликом змінити пакування ще на стадії дизайну.

Також всі дані будуть надіслані до ГО «Озеро» (українських координаторів акції), а далі до центрального офісу Break Free From Plastic, щоб мати повну картину в світовому масштабі про основні корпорації, що потребують змін.

 

 

Закликаємо, будьте мудрим споживачем, полюбіть природу! Кожна Ваша дія має силу! А Ваші діти і онуки скажуть Вам: «Дякую, що зробив світ кращим».