Уряд схвалив на своєму засіданні 21 нормативно-правовий акт у сфері охорони навколишнього природного середовища
09.10.2020
 | 
EMGROUP

Уряд схвалив на своєму засіданні 21 нормативно-правовий акт у сфері охорони навколишнього природного середовища

Вперше, за історію України, Кабінетом Міністрів одночасно підтримано таку кількість ініціатив, спрямованих на захист довкілля.

Одним з важливих ухвалених документів є проєкт Закону України «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення». Він імплементує більшість положень директиви 2010/75/ЄС, яка має на меті запровадити оптимізований, прозорий і прогресивний підхід до контролю та скорочення промислового забруднення. Впровадження правил директиви є одним із зобов'язань України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.

«Законопроєкт передбачає впровадження інтегрованого дозволу для великих підприємств, які є найбільшими забруднювачами довкілля. Це, зокрема, підприємства у сфері енергетики, виробництва та обробки металів, переробки, мінеральної сировини, хімічної промисловості тощо», - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

При видачі інтегрованого дозволу буде враховано вплив підприємства на довкілля в цілому. Гранично допустимі викиди будуть визначатися на основі висновків найкращих доступних технологій та методів управління (ВАТС).

На шляху до досягнення кліматичної нейтральності, Урядом схвалено ще низку нормативно-правових актів у сфері кліматичної політики. Зокрема прийняті зміни в Положення для відновлення і розширення роботи Міжвідомчої комісії з питань зміни клімату та збереження озонового шару. На виконання зобов'язань України відповідно до Паризької Угоди та Угоди про асоціацію з ЄС.

Окрім того, Кабінет Міністрів України погодив три нормативно-правових акти щодо запуску системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Вони сприятимуть посиленню контролю за звітністю підприємств у сфері викидів парникових газів. Запроваджена система є першим кроком до запуску системи торгівлі викидами парникових газів.

«Із налагодженням процесу держава отримає чітке розуміння реального об’єму викидів, а отже зможе ефективно планувати відповідну політику, виконувати взяті на себе зобов’язання та стимулювати підприємства впроваджувати нові технології», - наголосив Роман Абрамовський.

«Екологічний» Кабмін схвалив два нормативно-правових акти, які стосуються використання надр. Зокрема: «Про затвердження Порядку проведення аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Прийнятою постановою удосконалено законодавство для покращення інвестиційного клімату у сфері надрокористування, запроваджено інноваційні методи для державного управління у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, запроваджено прозорий механізм продажу на аукціонах спеціальних дозволів на користування надрами.

Окремим документом також було змінено механізм визначення початкової ціни продажу на аукціоні спеціального дозволу на право користування надрами.

У рамках потужного екологічного блоку Уряд підтримав ще ряд нормативно-правових актів, які спрямовані на захист довкілля.