Дотримання ОВД на підприємствах
09.10.2020
 | 
EMGROUP

Дотримання ОВД на підприємствах

На підприємствах має перевірятись не тільки наявність висновку ОВД, а і його дотримання, наголосив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко.

Так, у ході проведення державного екологічного контролю та нагляду працівниками ДЕІ має перевірятись не тільки  наявність висновку оцінки впливу на довкілля (ОВД), а й його дотримання - від основних характеристик господарської діяльності до екологічних умов провадження. А також тих показників, що були задекларовані суб’єктом у звіті ОВД.

За словами Романа Шахматенко, ОВД потребує від державних екологічних інспекторів нових знань, вмінь, прийомів та дій. У зв’язку з чим, Міндовкілля розпочало проводити вебінари для співробітників Державної екологічної інспекції та її територіальних підрозділів.

На них обговорюють такі питання:

- дії інспекторів при перевірці висновку з ОВД на підприємствах;

- моделювання процесів і ситуацій під час перевірки;

- умови висновків з ОВД, виконання яких відіграє ключову роль для екологічної        безпеки;

- збір даних про стан довкілля у зоні впливу господарської діяльності;

- порядок контролю за виконанням умов додаткової ОВД;

- після проектний моніторинг і спеціальні умови, контроль за якими не передбачено у чинному уніфікованому акті перевірок державного екоконтролю.

За результатами вищезазначених вебінарів та фідбеку від інспекторів будуть розроблені обов’язкові для використання інспекторами інструкції щодо порядку перевірки дотримання законодавства стосовно оцінки впливу на довкілля.

Нагадаємо, що згідно законодавства, діяльність та проекти, які несуть глибокі екологічні наслідки, повинні пройти процедуру ОВД. Здійснюватися вони мають з урахуванням екологічних умов від Міндовкілля або на регіональному рівні від місцевих держадміністрацій та громадськості.

Саме висновки з ОВД дозволяють покласти на підприємства та організації прямі екологічні обов’язки. І на виконанні цих умов та обов’язків і варто зосереджувати увагу при перевірках державного екологічного контролю (нагляду), які здійснюються державними екоінспекторами.