Бізнес направив прем
15.07.2021
 | 
EMGROUP

Бізнес направив прем'єру лист зі сценаріями зниження викидів СО2 в Україні до 2030 року

Центр економічного відновлення та Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) в листі прем'єр-міністру України Денису Шмигалю пропонують розглянути три сценарії зниження країною викидів СО2 до 2030 року і, відповідно, скорегувати мету Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди (НВВ2).

"Враховуючи той факт, що за весь період незалежності України динаміка ВВП та динаміка викидів парникових газів мали майже пряму кореляцію, бізнес-асоціації висловили стурбованість з приводу планів щодо високих амбіцій України зі скорочення викидів парникових газів до 35% до 2030 року від рівня 1990 року", - йдеться в копії листа, поширеному UBTA.

У підготовленому асоціаціями аналітичному звіті містяться три сценарії зниження викидів СО2 до 2030 року. Як зазначено, сценарії розраховані відповідно до цілей Національної економічної стратегії України.

Згідно з базовим сценарієм, за обсягу інвестицій у декарбонізацію на рівні EUR12 млрд Україна зможе скоротити викиди СО2 до 43% від рівня 1990 року.

Консервативний сценарій передбачає досягнення більш амбітної мети - скорочення викидів до 40%. Водночас інвестиції в декарбонізацію мають зрости до EUR27 млрд.

Відповідно до оптимістичного сценарію Україна може знизити викиди СО2 до 36% (мета НВВ2 - 35%) за умови інвестування EUR50 млрд у декарбонізацію до 2030 року.

У листі зазначено, що за поточного рівня фінансування екологічної модернізації для України реалістичний поки що лише базовий сценарій.

Як повідомлялося, Мінекології 1 квітня 2021 року презентувало проект розпорядження Кабміну "Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди" і запустило процедуру консультацій із громадськістю. Документ пропонує на загальнонаціональному рівні знизити викиди парникових газів на 65% до 2030 року від рівня 1990 року.

Раніше міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський повідомив, що Кабмін до 31 липня має затвердити НВВ2 у рамках підготовки до 26-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP-26).