Радіаційна катастрофа на Донбасі: чи є реальна загроза для екології
09.07.2021
 | 
EMGROUP

Радіаційна катастрофа на Донбасі: чи є реальна загроза для екології

Експерти оцінили ймовірність погіршення екологічної ситуації в ОРДЛО

На Донбасі може вибухнути екологічна катастрофа. За словами віце-прем'єр-міністра Олексія Резнікова, подібні неприємності здатні наздогнати тимчасово окуповані території України вже протягом декількох місяців. "Коментарі" попросили експертів розповісти, чи дійсно існують такі ризики і чи все в порядку на підконтрольній Києву території.

"Путіну і його спільникам плювати на людей і природу Донбасу" Експерт в сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "Антс" Людмила Долгоновская впевнена, що серйозні ризики для навколишнього середовища на Донбасі дійсно існують. "Тут немає перебільшень, - підкреслює вона. - Представники України і міжнародних організацій давно б'ють на сполох з цього приводу, але реакції з боку окупаційних адміністрацій немає. І це в черговий раз показує справжнє ставлення керівництва РФ до жителів Донбасу, чиєю долею нібито так стурбований Путін. насправді йому і його спільникам плювати на людей, землю, воду і повітря Донбасу - він маніакально переслідує свої геостратегічні інтереси ". Для вирішення цього комплексу екологічних проблем потрібні зусилля всього міжнародного співтовариства, відзначає Людмила Долгоновская. Це і оцінка ситуації з доступом до всіх об'єктів, і розробка покрокового плану дій, його фінансування і реалізація. "Треба не забувати про екологію на підконтрольній Україні території" Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", юрист Дмитро Снєгирьов вважає перебільшенням заяви Рєзнікова і його міністерства про можливість радіаційного зараження внаслідок підняття ґрунтових вод шахти "Юнком".

Саме на ній, розташоване поблизу окупованого Єнакієве на Донеччині, в 1979 році виробили підземний ядерний вибух потужністю 0,3 кт в тротиловому еквіваленті. Окупанти т.зв. "ДНР" припинили відкачування шахтних вод, екологи давно били сполох. Зараз - черговий сплеск уваги до цієї проблеми. Тоді як, наголошує Снєгирьов, на підконтрольній українській владі території, де є можливість якось вплинути на ситуацію, проблем теж вистачає. "Звертаючи увагу на екологічну ситуацію в ОРДЛО, на яку ми в даний момент особливо вплинути не може, міністр чомусь забуває про контрольованою. У тій же Луганській області частина територій знаходиться в зоні екологічного лиха, - зазначає експерт. - Зокрема, шахта в Золоте в Сєвєродонецькому районі скидає води в річку Комишуваха, яка стала вже помаранчевої. Але ж було передбачено виділення бюджетних коштів - понад 130 млн грн на програму водовідливу. Примітно те, що сума періодично збільшувалася. Спочатку мова йшла про 80 ​​млн. Куди поділися ці кошти? Незважаючи на неодноразові звернення до правоохоронних органів і спецслужби, ситуації ігнорувалася протягом декількох років. Що привело до подібних наслідків ". Екологічні проблеми підконтрольної частини Луганщини, за словами Дмитра Снєгирьова, носять не фрагментарний характер. "Досить згадати серію масових пожеж на контрольованій території цієї області. Було знищено лісових насаджень на суму приблизно 3 млрд грн, більше 11 людей загинули. До відповідальності, наскільки відомо, ніхто не притягнутий, - говорить юрист. - Це приклади реальних еколог катастроф, на які у нас чомусь закривають очі ". Дмитро Снєгирьов згоден, що на окупованих територіях екологічна ситуація вкрай складна. Але там, акцентує він, править бал анархія і російські куратори. Ми поки ніяк не можемо вплинути на те, що відбувається в ОРДЛО. При цьому під ударом виявляється якраз-таки підконтрольна частина регіону. "Окупована частина Донбасу знаходиться вище рівня моря в порівнянні з контрольованими територіями. Відповідно, якщо виникне радіаційне забруднення вод, то першими постраждають саме контрольовані урядом райони Донеччини та Луганщини, - пояснює експерт. - Вода піде прямотоком на ці території, які виявляться в зоні радіаційного забруднення. Не виключено, що людей доведеться відселяти із зони екологічного лиха ".