Акциз на зелену енергію порушує зобов
08.07.2021
 | 
EMGROUP

Акциз на зелену енергію порушує зобов'язання перед міжнародними інвесторами

Наміри Кабінету міністрів ввести акцизний збір на "зелену" електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою і порушенням зобов'язань перед міжнародними інвесторами. Ця норма повинна бути виключена з законопроекту №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України.

Про це йдеться в спільній заяві Української асоціації відновлюваної енергетики (УАВЕ), Європейсько-українського енергетичного агентства, Української вітроенергетичної асоціації в Facebook.

"Ми висловлюємо категоричну незгоду щодо введення акцизного податку на електроенергію з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), що передбачено проектом закону № 5600, прийнятої 1 липня 2021 року Верховною Радою в першому читанні", - підкреслюють інвестори.

У УАВЕ відзначили, що введення акцизного збору є фактичним зниженням "зеленого" тарифу на 3,2% для існуючих електростанцій з поновлюваних джерел енергії, що є порушенням зобов'язань, які взяв уряд України перед інвесторами, які розвивають альтернативну енергетику в країні.

"Такі дії свідчать про ігнорування чинного законодавства і зобов'язань перед інвесторами, прийнятих урядом і Верховною Радою рік тому. Мало того, така ініціатива підвищить недовіру до органів влади, ще більше нашкодить інвестиційному клімату в Україні та унеможливить залучення коштів в нові енергетичні та екологічні проекти ", - відзначили в уаве.

Інвестори закликали виключити відповідну норму із законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу (№5600).

"Ми закликаємо народних депутатів України, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і комітет з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати даний проект закону і виключити положення про введення акцизного податку на реалізацію електроенергії з ВДЕ, враховуючи всі ризики від прийняття такого рішення для іміджу України як стабільного партнера і інвестиційно привабливої ​​країни ", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня даний законопроект був підтриманий в парламенті в першому читанні.

Раніше профільні асоціації відновлюваної енергетики заявляли, що введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з поновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів в нові екологічні проекти.

В кінці червня ЄБРР, Чорноморський банк торгівлі і розвитку, Голландська фінансова компанія розвитку, Інститут фінансування розвитку, а також Секретаріат Енергетичного співтовариства написали лист на адресу голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Вони підкреслили, що ймовірне введення акцизного збору на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел в Україні суперечить цілям ЄС по декарбонізації, загрожує планам країни щодо інтеграції з європейською енергосистемою, і тому ця норма повинна бути переглянута.

Мінпром