Екологія нічого не виграє від підвищення податків, якщо ці кошти не будуть витрачатися на модернізацію промисловості
06.07.2021
 | 
EMGROUP

Екологія нічого не виграє від підвищення податків, якщо ці кошти не будуть витрачатися на модернізацію промисловості

Засоби від екоподатку повинні мати цільове призначення і направлятися на екомодернізацію промисловості, інакше підвищення ставок не призведе до поліпшення екологічної ситуації, гроші просто будуть розчинятися в бюджеті. Про це заявила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок на прес-конференції, присвяченій "зеленому" курсу України.

"Всім екологічним платежам потрібно повернути цільове використання. Якщо не будуть кошти розмиватися в бюджеті, якщо не буде непрозорої системи. Тому що зараз дуже важко зрозуміти, куди витрачаються ці кошти", - розповіла Циганок.

Тільки після цього, на думку еколога, можна підвищувати ставки екологічних податків. І в такому випадку кошти дійсно будуть працювати на поліпшення екологічної ситуації в країні.

"Далі поетапне зростання ставок цих платежів. Тільки в такому форматі, коли це прогнозовано, а це не точково, одномоментно. А потім ці кошти десь розчинилися в бюджеті, і виникає питання: а що виграла від цього довкілля", - пояснила Циганок.

Вона зазначила, що зараз уряд запропонував підвищити екологічний податок (законопроект 5600), але не змінило систему використання коштів, яка є неефективною.

"Зараз ми бачимо такий дивний текст закону 5600. Там зростання ставок в умовах незміненій системи. Тобто, ми розуміємо, що ставки будуть рости, а куди ці кошти будуть знову витрачатися? Ймовірно, на поповнення бюджету. Просто треба чесно сказати, що так , за допомогою цих платежів ми будемо поповнювати бюджет, але мова про якість навколишнього середовища не йде ", - підсумувала Циганок.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявив, що для проведення екомодернізаціі промисловості необхідні інвестиції, фінансові стимули і допомогу від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.

У той же час екс-прем'єр, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах заявив, що прийняття законопроекту про промислові викиди (№4167) в існуючому вигляді завдасть удар по підприємствах і поглибить промислова криза.

Нагадаємо, 21 травня Верховна Рада вдруге провалила законопроект про запобігання, зменшення та контролю забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (№4167), його відправили на доопрацювання.