Екотеррорізм або реальна турбота про навколишнє середовище: чому почастішали випадки маніпуляції на темі екології
22.06.2021
 | 
EMGROUP

Екотеррорізм або реальна турбота про навколишнє середовище: чому почастішали випадки маніпуляції на темі екології

Днями в країні пройшов Всеукраїнський форум "Україна 30. Екологія", де багато уваги було приділено екологічному контролю. Одночасно з цим професійні екологи зазначають про те, що в Україні з'явилося нове явище, яке дискредитує саму ідею охорони навколишнього середовища і всю роботу, виконану для поліпшення стану екології.

Що таке «екологічний тероризм» і кому він вигідний

Йдеться про новий вид тероризму під назвою «екологічний тероризм». У минулому столітті під цим терміном розуміли саме цілеспрямовані дії проти мирних громадян і навколишнього середовища, однак пізніше в багатьох країнах стали робити спроби вирішення політичних питань прикриваючись захистом екології. Основна мета організаторів цього дійства - посіяти страх і паніку серед населення, щоб маніпулювати суспільною свідомістю. На тлі цього не рідкісні випадки нанесення економічних збитків державі або приватним фірмам.

"Певні групи активістів під прикриттям природоохоронної діяльності, під брендом екологізації прагнуть досягти якихось цілей, використовуються в цьому випадку абсолютно різні механізми, починаючи від екошантажа і завершуючи певними замовними акціями, - пояснила президенткою професійної асоціації екологів України Людмила Циганок. - Ескалація екотеррорізма в Україні посилюється. це боротьба або з політичних мотивів, якщо це перед виборами, якісь дивіденди. якщо між виборами, то це боротьба за ресурс, боротьба за територію, за конкретний бізнес ".

На жаль, така активність екотеррорістов відлякує потенційних інвесторів і дискредитує природоохоронний рух. Більш того, такі дії негативно впливають на інтеграцію України в Євросоюз, де основний фокус спрямований на захисту навколишнього середовища.

«Екологічні терористи - це не ті, хто захищає навколишнє середовище, а хто радикальними і незаконними методами блюзнірство зазіхає на суб'єкти господарювання в своїх корисливих інтересах, нічим не пов'язаних з поліпшенням стану навколишнього середовища. Ми звернемося від імені всієї ПАЕУ бізнес-омбудсмена, народних депутатів, КМУ і всіх небайдужих до питань сталого розвитку України, щоб не допустити ескалації подібних явищ в Україні, для синхронізації інтересів бізнесу, держави, суспільства і природи », - прокоментували в професійній асоціації екологів .

Як відомо, на Вольнянщіне в Запорізькій області вже кілька років планують реалізувати великий інвестиційний проект з будівництва збагачувальної фабрики та розробки кар'єру для видобутку каоліну. Сам каолін є цінною сировиною для виробництва кераміки, паперу, гуми, пластмас, медичних виробів, лакофарбових матеріалів, клеїв, мастик і інших матеріалів.

Процес видобутку каоліну планують виробляти відкритим способом без використання будь-яких вибухових пристроїв і хімічних матеріалів за всіма міжнародними нормами екологічної безпеки. Сировина з кар'єра потрапить на виробництво. Там, за допомогою спеціалізованого обладнання з використанням виключно води відокремлять каолін від піску. Далі «білу глину» просушують і упаковують. Це традиційний процес видобутку каоліну, який застосовують у багатьох країнах світу і нічого надприродного в цьому немає. Виробництво має ряд очевидних переваг - стабільне поповнення місцевого бюджету за рахунок податків, забезпечення регіону цінною сировиною для промислового сектора, поява нових робочих місць з конкурентною заробітною платою.

Однак, окремі представники громади виступили категорично проти появи кар'єра, оскільки представники громадської організації «Вольтерра» нібито виявили в деяких аналізах підземних вод перевищення концентрації урану для питної води, хоча цю воду збираються використовувати виключно в промислових цілях і а також заявили, що чиновники з Мінекології «проігнорували природну цінність території».

"5 канал" відзначає, що ситуація з Біляївським збагачувальним комбінатом в Запорізькій області може бути, як раз тим самим прикладом екологічного тероризму, коли псевдоактівісти кілька років залякують жителів найближчих сіл і підбурюють їх до протестів.

"На обличчя всі факти екотеррорізма. Тому що конкретна компанія, не маючи ніяких доказів, якою буде шкода наноситься навколишньому середовищу конкретного регіону, не спираючись ні на які конкретні факти, продовжує протидіяти запуску такого об'єкта", - прокоментувала Людмила Циганок.

На жаль, екологічні активісти цілеспрямовано користуються відсутністю у місцевих жителів реальних знань про принципи роботи виробництва та оцінки ризиків для навколишнього середовища, і нацьковують населення на інвесторів. Псевдо-активісти апелюють до емоцій, тим самим провокуючи людей боротися проти речей, суть яких вони самі погано розуміють.

Ще задовго до проведення будь-яких підготовчих робіт з'явилися протестні акції, мітинги і роздача сумнівних листівок з тезами про те, що комбінат неймовірно небезпечний, на що розробляється ділянці в десятки разів є перевищення радіації і урану в воді і видобуток каоліну призведе чи не до смертей людей. Ініціатори протестних акцій не намагаються відповісти на питання місцевих жителів і пояснити, що ж насправді являють собою проект розробки Біляївського родовища. На жаль, не всі бажають почути експертну думку, отримати на руки дозвільні документи або ж просто провести фактчек сторін.

Багато людей, при цьому, щиро хочуть захистити свою територію, свій будинок. І тому ведуться на поводу у недобросовісних активістів.

Безумовно, діалог між бізнесом і населенням повинен бути. В даний час при Запорізькій облдержадміністрації засідає робоча група з проблемних питань Біляївського збагачувального комбінату. Вже найближчим часом будуть надані висновки відділу радіаційного моніторингу природного середовища Українського гідрометеорологічного інституту Національних наук України з безпеки відібраних проб каоліну і води.