Ректор Одеського екологічного університету: Півдню України загрожує опустелювання
23.06.2021
 | 
EMGROUP

Ректор Одеського екологічного університету: Півдню України загрожує опустелювання

Потріскані під палючим сонцем чорноземи, засохлі стебла пшениці на тисячах гектарів угідь, зневоднені русла малих річок. Це жорстка реальність, з якою рік тому вперше зіткнулися тисячі аграріїв Одеської області - південні степи України повільно стають напівпустелею без пісків.

Про те, чим зумовлені нинішні кліматичні зміни, які регіони України неминуче зазнають найбільш істотний вплив глобального потепління і як адаптуватися до господарювання в нових умовах, розповів Укрінформу ректор Одеського екологічного університету Сергій Степаненко.

- Прогнози метеорологів про несподівані перепадах погоди насторожують і турбують жителів Півдня України. Наприклад, фахівці італійської метеослужби ESTOFEX спрогнозували на 24 травня штормовий вітер в Одеській області, зливи, крупний град і навіть торнадо, віднісши регіон до 1-го рівня небезпеки. І хоча торнадо в той день не сформувався, дощі і грози на регіон все ж обрушилися, а згодом істотно похолодало, що теж схвилювало багатьох одеситів: хіба це прояви потепління або посушливості клімату?
Почну з того, що погода і клімат - трохи різні речі. У першому випадку мова йде про фактичний стан атмосфери і гідросфери, а клімат - це усереднене за кілька десятиліть стан кліматичної системи, яка, крім атмосфери та гідросфери, включає кріосферу, верхній шар грунту і біосферу. Звичайно, погодні умови в травні 2022 року можуть істотно відрізнятися від травня 2021 або іншого року. Якби вони не відрізнялися, то роботи у синоптиків було б набагато менше.

Короткострокові прогнози погоди, на які ви посилаєтесь, попереджають про погодні умови і їх зміні на термін до 7-10 днів, а такі грізні прояви, як град, смерчі і торнадо, можуть бути достовірно спрогнозовані не більше ніж за 3-6 годин до їх початку!

Але така міжрічної мінливість погодних умов, зокрема холодна весна 2021 року зовсім не свідчить про характер багаторічних змін в кліматичній системі Землі, які досліджують науковці-кліматологи. Хіба що в сукупності зміни можуть засвідчити, що кліматична система вийшла зі стану рівноваги, в якому вона перебувала останні 10 тисяч років, і швидко наближається до критичної межі. Цей процес вчені назвали «сучасним зміною клімату», що обумовлено перш за все діяльністю людей. Нам, тим, хто живе в епоху цих кліматичних змін, потрібно звикати до різких міжрічноїзміни погодних умов.

Що стосується вже дослідженою тенденції до зростання посушливості клімату Півдня України, то за даними моїх колег - професорів університету Інни Семенової і Наталії Лободи - середньорічна частота і сила таких аномальних явищ як посухи буде рости. Сумними фактами є також зростання температури повітря, зменшення водності і зникнення малих річок, які до недавнього часу мали озера регіону ...

- Так, можливо, мають рацію ті, хто пов'язує спекотну літню погоду останніх років з тим, що в південних областях України нібито формується клімат сухого субтропічного пояса ...
Так, тенденції останнього десятиліття свідчать про швидке наближення до стану саме сухого субтропічного клімату на Півдні країні, який характеризується перш за все середньорічною температурою повітря вище 14 градусів за Цельсієм і невеликою кількістю опадів. Так, в 2020 році середньорічна температура повітря в Одесі становила 13 градусів за Цельсієм, а середня температура в зимовий період вже перевищувала 0 градусів за Цельсієм.

Але, в будь-якому випадку, те, що в нашому регіоні відбуваються кліматичні зміни з тенденцією до посушливості, - встановлений наукою факт. Хочу зауважити, що мова йде перш за все про підвищення середньорічної температури повітря як одному з багатьох проявів змін до цілісної кліматичній системі планети, яка включає атмосферу, гідросферу (океани і моря), кріосферу (крижані щити Антарктики і Гренландії), верхній шар земної кори і біосферу. А в цілому ці зміни відбуваються в кожній з перерахованих складових кліматичної системи. При цьому рядові громадяни звертають увагу переважно на зміни в атмосфері. А наприклад, зміни, які відбуваються зараз в біосфері, деякі вчені називають «шостим великим вимиранням», воно проходить дуже високими темпами в порівнянні з п'ятим ...

- Яке пов'язують зі зникненням динозаврів?
Саме так! Тільки з тією відмінністю, що нинішні процеси в біосфері ще масштабніше в порівнянні з «п'ятим вимиранням» і розвиваються значно швидше. Мусимо констатувати і той сумний факт, що за останні 60 років площа незайманих клаптиків суші зменшилася на 20 відсотків! Як шагренева шкіра, зменшуються площі льодовиків, що призводить до негативних змін в Світовому океані і атмосфері.

Повертаючись до України, скажу, що вчені констатують, як не прикро, більш швидкі кліматичні зміни в нашому домі, ніж в цілому на Земній кулі. Наведу такий факт: якщо температура повітря піднялася за