Екологія = економіка
15.06.2021
 | 
EMGROUP

Екологія = економіка

Ігор Уманський, Глава платформи "Національна економічна політика", двічі міністр фінансів України

Кілька останніх десятиліть провідні країни світу постійно працюють над переорієнтацією своїх економік в сторону раціонального використання ресурсів та збереження природи. І це не просто благородна місія. Змінюючи принципи промислової експлуатації природних ресурсів і надр, вони в першу чергу думають про економічні перспективи такого підходу.

Якщо дивитися на розвиток подій з такої точки зору, вся ця історія починає грати новими фарбами. Масштабні "зелені" програми, які втілюють США і Європа, мають всі ознаки нового протекціонізму. Під прапором відновлення еко-балансу обмежується доступ продукції з країн-конкурентів на внутрішні ринки. А значить, це черговий раунд з надання переваг власним виробникам.

Конкуруючи між собою, два глобальних гравця спонукають весь світ приєднатися до змагання, яке за масштабами можна порівняти з гонкою озброєнь. І Україна або візьме участь в цій еко-гонці, або виявиться на узбіччі, страждаючи від квот і санкцій, втрачаючи ринки збуту і вага на політичній арені. І так і залишиться сировинним придатком з забрудненим навколишнім середовищем.

European Green Deal

У грудні 2019 року Євросоюз затвердив "Європейський зелений курс» (Green Deal) з амбітною метою: до 2050 року перетворити Європу в кліматично нейтральну територію. На виконання завдань Green Deal Єврокомісія виділить трильйон євро!

До 2030 року планується, зокрема:

- скорочення викидів парникових газів на 55% в порівнянні з 1990 роком;

- перехід на чисті технології та відновлювальні джерела енергії;

- скорочення викидів парникових газів (CO2) в транспортному секторі на 90%;

- відмова від двигунів внутрішнього згоряння і введення стандарту викидів Євро-7 в 2025 році.

Це тільки початок кардинальних змін екополітики Євросоюзу, і Україна не може стояти осторонь. Ми повинні скористатися шансом і зробити ставку на синхронізацію громадських і економічних відносин всередині країни з "Європейським зеленим курсом" і нарешті перейти на новий технологічний уклад.

Якщо Україна цього не зробить?

Впровадження нового технологічного укладу потребують колосального фінансового ресурсу, якого у нас поки немає. Тому уряд всі свої зусилля повинен зосередити на залученні інвестицій. В іншому випадку Україна опиниться на задвірках європейської цивілізації. Буквально.

В рамках нової промислової політики з декарбонізації Єврокомісія виділяє 100 млрд євро на підтримку переходу країн-учасниць до кліматично нейтральної економіці, фокусуючись на найбільш вуглецево-активних регіонах.

Одночасно з цим, в квітні 2021 Єврокомісія ввела податок на викиди вуглекислого газу, яким будуть обкладатися імпортовані в ЄС з країн з низькими стандартами скорочення викидів CO2. Цей податок буде захищати внутрішніх виробників, переходять на нові стандарти, від конкурентів, які використовують більш дешеві, але менш екологічні методи.

Тому Україна, яка до сих пір експлуатує індустріальну спадщину колишнього СРСР, виявиться в ситуації, яка найбільш точно описується фразою: «Змінюйся або помри».

Що робити?

Безліч раз ми допускали прикру помилку. Ігнорували світові тренди, вважаючи, що вони "десь там". Тільки на наступний день виявляли, що ось вони тут - і безпосередньо впливають на наше життя.

Ми повинні прийняти як даність той факт, що рятувати застаріле виробництво вже не має сенсу. Замість цього потрібно зосередитися на створенні та впровадженні нових технологій для того, щоб поступово здійснити перехід до нового технологічного укладу.

Для такого переходу необхідна політична воля, розуміння глобальних трендів і формування іншого способу мислення. Ми або будемо рухатися у фарватері разом з глобальним гравцями, або залишимося країною третього світу, страждає від санкцій і квот, виснажуючи надра і постійно руйнуючи власну екологію.