В Україні існує проблема з утилізацією новорічних ялинок
05.01.2021
 | 
EMGROUP

В Україні існує проблема з утилізацією новорічних ялинок

Викинуті на звалища дерева забруднюють навколишнє середовище

Утилізація святкових ялинок після Нового року є величезною проблемою для екології України. Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.
«Шлях утилізації проходять не всі куплені ялинки, в більшій мірі значна частина ялинок потрапляє на звалища. У Києві в минулому році було 14 тис. Утилізовано, а продано, за приблизними даними, понад 500 тис. Ялинок. Дерева на звалищах просто забруднюють навколишнє середовище, потім їх несанкціоновано спалюють, це страшна проблема для України », - розповіла еколог.
Тимочко зазначила, що в Києві намагаються проводити утилізацію ялинок.
«Ті ялинки, які потрапляють на пункти, подрібнюються і використовуються, це дуже важлива процедура. Тріски від ялинок зберігаються дуже довго, ними покривають лунки дерев в місті, які страждають від викидів автотранспорту. Це в значній мірі захищає рослини, оберігає від висихання, утримує вологу », - пояснила вона.
Однак, за словами Тимочко, такої системи в масштабах всієї України не існує.
«Дуже великий розрив між вирубкою мільйонів живих дерев і мінімальною кількістю утилізованих, між зрубаними і привезеними в міста і купленими. По Києву минулого року ми зареєстрували понад 45 тис. Некуплених дерев. Це дуже турбує екологів, нам потрібно змінити ставлення до використання живих дерев », - заявила еколог.

Джерело