Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України
21.12.2020
 | 
EMGROUP

Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України

Масштабна екологічна модернізація агломераційної фабрики ММК імені Ілліча тривала більше семи років, і сьогодні проект завершений. Вартість реконструкції становить понад 160 млн доларів.

Труби більше не димлять

До останнього часу на аглофабрику доводилося 80% всіх викидів підприємства і до 40% викидів пилу в Маріуполі. Сьогодні жодна труба аглофабрики не димить. А рівень викидів приведений до європейських стандартів.

Після поетапного введення в експлуатацію всіх нових фільтрів викиди пилу знизяться на 90%, викиди сірки - на 46%. В цілому ж, завдяки проекту реконструкції очисних споруд аглофабрики, викиди пилу в Маріуполі скоротяться на третину.

Головним постачальником устаткування і технологій виступила італійська компанія Termokimik Corporation. Генеральний підрядник проекту - «Метінвест-Інжиніринг».

 «Цим проектом ми в черговий раз довели, що вміємо тримати слово. За останні роки нам випало чимало випробувань, але ми продовжували крок за кроком модернізувати обладнання аглофабрики, вкладаючи в нього чималі кошти, тому що знали, як це важливо для жителів Маріуполя. Ні криза, ні коронавірус не завадили нам виконати реконструкцію в обіцяні терміни. Я вдячний всім, хто працював над цією без перебільшення історичної модернізацією всі ці роки. Тепер аглофабрика на комбінаті імені Ілліча не тільки найбільша в Європі, але ще і сама екологічна і сучасна », - зазначив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Як працює система очищення

Технічне рішення проекту передбачає створення складної двоступеневої системи очищення газів. Перший ступінь - груба очистка від пилу за допомогою сучасних циклонів Hurriclone. Вони вловлюють великі частки пилу, щоб повторно використовувати її у виробництві. Другий ступінь - доочищення газу від пилу і з'єднань сірки в потужних рукавних фільтрах, що дозволяють знизити викиди пилу більш ніж в десять разів.

«Нормативи передбачали рівень викидів пилу аглофабрики до 300 мг / куб. м, а наші газоочистки зараз забезпечують 15-20 мг / куб. м при встановлених українським законодавством 50 мг / куб. м », - розповів Андрій Панченко, керівник проекту модернізації аглофабрики.

Фахівці компанії «Метінвест-Інжиніринг» поетапно збудували комплекси двоступеневої очистки аглогазів від зон спікання і охолодження всіх 12 агломашин.

Сучасна система газоочистки на аглофабрике вже працює. У той же час в зоні охолодження аглокорпус №1 тривають роботи з модернізації електрофільтрів «Спейк» і монтажу двох рукавних фільтрів, які завершаться в 2021 році. Це додаткові зобов'язання, які взяв на себе комбінат.

 «Ми завершуємо проект завдовжки більше семи років - один з найважливіших в сучасній історії підприємства. Аглофабрика дійсно гостро потребувала модернізації та в Групі Метінвест взяли своєчасне рішення. Зниження екологічного навантаження - одне з пріоритетних завдань, яке перед нами ставить Метінвест. Але найголовніше, що такі непрості завдання завжди підкріплені фінансами і фахівцями. Сьогодні труби аглофабрики більше не димлять. Наша наступна мета - доменний переділ, і ми також її обов'язково виконаємо », - підкреслив генеральний директор ММК імені Ілліча Тарас Шевченко.

Італійці і коронавірус

Історія реконструкції аглофабрики, як історія України, сповнена різними подіями і несподіваними поворотами.

Коли проект вже вийшов на фінішну пряму, в світі вибухнула пандемія коронавируса. Під час пусконалагоджувальних робіт фахівці Termokimik Corporation повинні були встановити програмне забезпечення, а також провести холодну і гарячу прокрутку обладнання аспіраційної системи. Але Міністерство закордонних справ відкликало всіх зарубіжних фахівців, що працюють в Україні, і на початку весни італійці змушені були спішно покинути країну. Італійський уряд оголосило жорсткий карантин і закрило офіси промислових компаній, включаючи Termokimik.

До середини літа вірус трохи вщух, і послаблення карантину таки дозволило поставити крапку в модернізації аглофабрики. Італійські фахівці повернулися в Україну, щоб закінчити налагодження устаткування і завершити проект в обіцяні жителям Маріуполя терміни.

 хроніки реконструкції

Екологічна модернізація аглофабрики стартувала в кінці 2012 року. Тоді почалася проробка основних технічних рішень по системам газоочисток і розробка проектно-кошторисної документації. А в 2014 році Метінвест і Termokimik уклали договір на поставку основного технологічного обладнання. Це і стало стартом активної фази реалізації проекту.

Велике будівництво на комбінаті імені Ілліча тривала п'ять з половиною років. Весь цей час команда з українців та італійців працювала над модернізацією обладнання на діючому виробництві. Монтаж циклонів і рукавних фільтрів - конструкцій вагою сотні тонн - проводили в рекордно короткі терміни. У всьому світі зараз не будують настільки масштабних систем газоочисток на аглофабриках. І все для того, щоб жодна з п'яти труб аглофабрики не затьмарювала маріупольське небо.

Липень 2012. Метінвест прийняв рішення про екологічної модернізації аглофабрики ММК імені Ілліча.

Серпень-грудень 2012. Проведена технологічна опрацювання та розроблені технологічні рішення реалізації проекту.

Грудня 2013. Метінвест підписав договір з італійським постачальником технологій і обладнання Termokimik Corporation про розробку базового інжинірингу по проекту модернізації аглофабрики.

Грудень 2013 - травень 2015. Розроблена проектна документація по реконструкції аглофабрики.

Серпня 2014. Метінвест підписав договір з Termokimik Corporation про виконання детального інжинірингу та постачання газоочисного устаткування для аглофабрики.

Травня 2015. На аглофабрике ММК імені Ілліча почалися будівельні роботи.

Травень-грудень 2015. На агломашини №1-3 в зоні спікання встановлені високоефективні циклони Hurriclone.

Липень-грудень 2016. Циклони Hurriclone встановлені на агломашини №4 та 5 в зоні спікання.

Травень-грудень 2017. Нові циклони встановлені на агломашини №6-8 в зоні спікання і на агломашини №7-9 в зоні охолодження.

Березень-грудень 2018. Запущено в експлуатацію системи сіркоочистки агломашин №7-9 в зонах спікання і охолодження. Встановлено циклони Hurriclone на агломашини №9-11 в зоні спікання і на агломашини №10-12 в зоні охолодження.

Лютий - березень 2019. Нові циклони встановлені на агломашину №12 в зоні спікання.

Січень 2019 - листопад 2020. Встановлено фільтри сіркоочисток на агломашинах №1-6 і №10-12 в зонах спікання і охолодження. Завершено будівництво рукавних фільтрів. Проведено пусконалагоджувальні роботи.

Листопад 2020. Двухступенчатая система газоочистки на аглофабрике працює.