Мінприроди запропонує Раді в рази або десятки разів підвищити штрафи за екологічні порушення
24.12.2020
 | 
EMGROUP

Мінприроди запропонує Раді в рази або десятки разів підвищити штрафи за екологічні порушення

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів підготувало законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) щодо значного підвищення штрафів у сфері екології, повідомив міністр Роман Абрамовський.

"Ми хочемо... суттєво збільшити штрафи в рамках комплексної реформи КУпАП в частині екологічних питань. (...) Десь підвищення буде обмежено індексацією, але майже за всіма позиціями плануємо значно збільшити штрафи - у декілька і навіть у десятки разів", - сказав Абрамовський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що це стосується насамперед браконьєрства, а також злочинів посадових осіб щодо забруднення атмосферного повітря, води, управління відходами.

Міністр наголосив, що нинішні розміри штрафів у КУпАП, "м'яко кажучи", є незначними, неефективними, нікого не лякають, а тому і не запобігають правопорушенням. Він нагадав, що в більшості випадків розмір штрафів не переглядався з 1997 року і залишається на дуже низькому рівні, наприклад у 17 або 32 грн.

За словами Абрамовського, відповідний законопроект розглядають у правовому комітеті Ради.

"Ми дали концепцію, обґрунтування своєї позиції, тепер погоджуємо, за якими напрямами і наскільки має бути підвищено штрафи", - роз'яснив глава ековідомства.

"Дуже розраховую, що в першому кварталі наступного року цей законопроект буде ухвалено як закон", - сказав міністр.

 

Источник <https://ua.interfax.com.ua/news/economic/711941.html>