"Гаряча сімка": які екологічні проблеми потрібно терміново вирішувати Києву
04.11.2020
 | 
EMGROUP

"Гаряча сімка": які екологічні проблеми потрібно терміново вирішувати Києву

Місту терміново потрібна модернізація теплової інфраструктури і водопостачання, закрити переповнені сміттєві полігони і вирішити проблему з пробками

У 2020 році екологія стала не просто трендом. Навколишнє середовище збунтувалася: пожежі, пилові бурі, зміг, квітучі річки. Вперше залишившись в рідній країні через пандемію коронавируса українці нарешті змогли озирнутися навколо і усвідомили, до яких проблем призводить бездумне поводження з шматочком планети, на якому ми живемо.


Особливо це стосується великих міст. Оскільки Київ, як столиця, є дзеркалом всієї країни, а кількість "екопартій" на місцевих виборах зашкалює, кореспондент Delo.ua зібрав основні проблеми, від яких страждають кияни вже десятки років, і з якими рано чи пізно доведеться битися майбутньому мерові і місцевим депутатам .


"Радикал"
Ртутний Чорнобиль - ось як називають завод "Радикал" все ЗМІ вже багато років. З 1954 року там випускали пінополіуретан, бертолетову сіль, гермобутіл. Для цього використовували ртуть, яка "планово витікала" і в результаті в грунті і фундаментах корпусів накопичилося близько 200 тонн небезпечного металу. З 1996 року підприємство, яке до того моменту встигло перейти в приватні руки, не працює, закрилося з усіма можливими порушеннями екологічних норм.
Станом на 2020 рік з демеркуризації "Радикала" проблем більше, ніж рішень. По-перше, це приватне підприємство, тому вирішувати його проблеми за міський кошт складно чисто процесуально (і, ймовірно, викличе протест жителів міста, які живуть далеко від території заводу).
По-друге, єдине підприємство, у якого були потужності для утилізації ртуті (часткової) - ТОВ "Микитртуть" - залишилося на окупованій території Донецької області.
Тобто, щоб переробити ртуть, потрібно або побудувати новий завод, або вивезти небезпечні речовини за кордон - до Великобританії або Франції. Ну і, нарешті, по-третє, щоб зібрати всю ртуть і вивезти її, потрібно понад 1,3 млрд грн. Загалом, можна багато піаритися на цій темі, але її рішення - комплексний і складний питання, відповісти на який поки ніхто не в змозі.


"Радон"
Державне спеціалізоване підприємство "Об'єднання" Радон "було засновано в 1960 році. Він був створений, щоб збирати, транспортувати і зберігати радіоактивні відходи. Радіоактивні відходи - це не відпрацьоване ядерне паливо, тобто, не уранові стрижні, які віддали свою енергію реакторів. Це відходи "неядерного" циклу - їх "створюють" лікарні, промислові підприємства і наукові установи. За фактом, частини рентген-апаратів, різні циферблати, частини вимірювальних приладів і так далі.
Спочатку "Радон" був задуманий як повноцінний могильник. Але вже за часів незалежності влада вирішила, що залишати радіоактивні відходи поруч з Феофанією і Конча-Заспою якось не з руки і зробили його "тимчасовим". Тим більше, що в 1995 році стався витік тритію, який в підсумку виявили в довколишніх річках.
У різні роки різні влади Києва і України вигадували, що ж зробити з вмістом "Радону" - і, в цілому, ідея була проста: якимось чином зібрати все, що знаходиться там, і відвезти на перепоховання в інше сховище радіоактивних відходів - об'єкт " вектор ", який знаходиться в Чорнобильській зоні.
Однак, оскільки, згідно старій приказці, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове, на дворі вже 2020 й, а віз і нині там. Причина проста: грошей, щоб вивезти тисячі тонн твердих і рідких радіоактивних відходів, немає. В останній раз про "Радоні" говорили в 2017 році - тоді обіцяли повністю очистити сховище за 5-7 років.
Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" забезпечує столицю теплом і гарячою водою. Його діяльність супроводжує та контролює муніципальний департамент ЖКГ та Київміськадміністрація.
В експлуатації підприємства знаходяться ТЕЦ-5 (1971 рік), ТЕЦ-6 (1981 рік) і завод "Енергія" (1987 рік).
Найбільше претензій до останнього - жителі довколишніх районів постійно скаржаться на неприємний запах і задимлення.
Справедливості заради, питання вирішують: у 2020 році "Енергію", яка утилізує чверть столичного сміття і опалює будинки киян, зупинили для модернізації. Восени завершують капремонт електрофільтрів - щоб встигнути до початку опалювального сезону. В електрофільтрах поміняли електроди, які "примагничивается" частинки пилу. Поставили нове електричне обладнання. Зібраний пил відкладають в спеціальні резервуари. Паралельно стартував масштабний проект з будівництва хімочищення димових газів (ціна питання - 874 млн грн). По його завершенню викиди повинні відповідати європейським еконорматівам. Зараз на заводі проводять експеримент - працює модель хімочищення, щоб вибрати найбільш ефективний склад реагентів. Закінчити роботи обіцяють у 2022-му році.

Також "Київтеплоенерго" відремонтувало шість енергоблоків ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 і 11 водогрійних котлів. Питання викидів в повітря тут також присутній, але, оскільки всі об'єкти працюють на природному газі, він не настільки гострий. Мазутом в останній раз користувалися за часів "газових воєн" між "Нафтогазом" і "Газпромом", які закінчилися після того, як Україна стала поставляти блакитне паливо з Європи.
Певне побоювання викликають труби. Всього в Києві 2,7 тисячі км магістральних і розподільних мереж. За два роки 230 км замінили. Решта - в досить жалюгідному стані. Щоб подивитися на них вживу, варто сходити на екскурсію до найближчого ремонту.


"Київводоканал"
Найвідоміша проблема комунального підприємства "Київводоканал" - Бортницька станція аерації. Вона була розрахована на три мільйони кубометрів фекалій, в реальності там вже 8,5 мільйонів кубометрів, а Київ продовжує зростати, що призводить нас до якоїсь критичної точки в майбутньому, коли дамба не витримає, і всі відходи потраплять в головну артерію країни - річку Дніпро . З 2019 роки там почалася реконструкція. Засоби - $ 980 млн - виділила Японія. Природно, в кредит.
Саме зараз на БСА будують нову насосну станцію за 500 млн грн. Завершити планують в грудні 2021 року. Стара насосна станція була побудована в 1963 році і просто не справляється. Нова станція буде закачувати по 600 тисяч кубометрів на добу.

Але БСА - не єдиний питання, яке потрібно вирішувати в "Київводоканалі". Менш помітна, але серйозна проблема - реконструкція водозаборів. 11 тисяч будинків Києва та підприємства за добу споживають 700 тисяч кубометрів води. 60-65% з неї дає Деснянське очисну споруду. Вполовину менше - Дніпровське очисну споруду. 10% - активно працюють 14 артезіанських свердловин. Проблема в тому, що воду чистять хлором, хлор містять у величезних балонах і його можливий витік в межах міста - подія, м'яко кажучи, неприємна. Артезіанські станції перевели на новий реагент - гіпохлорит натрію.
На Дніпровському водозаборі за три роки також побудували новий цех по очищенню води діоксидом хлору - він обійшовся в 78 млн грн. На черзі - реконструкція водоочищення найбільшої станції - Деснянської. Що теж влетить в кругленьку суму.
При цьому, "Київводоканал", як розповів в ексклюзивному інтерв'ю Delo.ua глава Держекоінспекції Андрій Мальований, на сьогодні є найбільшим забруднювачем річки Дніпро: перевищив нормативи щодо скидів стічних вод в головну артерію країни.

полігон №5
Полігон твердих побутових відходів №5 в селі Підгірці був побудований в 1986 році. Площа звалища - майже 64 гектара. Щорічно туди привозять 1,2 млн тонн відходів, половину яких "виробляє" Київ.
Протести проти полігону тривають роками. Ресурс його, за різними оцінками, був відпрацьований ще в 2000-х, однак нового місця під відходи ніхто не виділив, тому сміття продовжують везти сюди. У 2012 році жителі села Підгірці на чолі з сільським головою змушені були навіть пройти по Києву з екошествіем: їх загримували під "людей з майбутнього", які страждають від забруднення навколишнього середовища. Тоді влада обіцяла побудувати там сміттєпереробний завод. Однак уже в 2013 році почався євромайдан - і проблема знову відкотилася на задній план.
Пізніше заговорили про будівництво чотирьох сміттєпереробних заводів, куди поїде столичний сміття. Потім, через кілька років, про них сказали ще раз.
На 2020 рік нічого особливо не змінилося. Заводи не будують. Полігон посилено латають - посилювати дамби, будують дренажі і насосні станції.
Дарницька ТЕЦ
Дарницька ТЕЦ, якою управляє приватний капітал - ТОВ "Євро-Реконструкція" - єдина в місті, яка продовжує працювати на вугіллі.
Влітку 2020 року туди нарешті потрапила Держекоінспекція, яку на підприємство не пускали з початку 2019 року. В цілому, констатують екоінспектори, ситуація покращилася: ряд котлів перевели на природний газ, золоотвал поливають, навколо нього висадили дерева. Наступного року обіцяють почати рекультивацію золовідвалу, який закриють у 2022 році після того, як всі котли оснастять електрофільтрами.
При цьому підприємство забирає для своєї діяльності більше води, ніж передбачено середньодобовими нормами водозабору. За ТЕЦ вже складено 7 адмінпротоколів, попередня сума збитків для навколишнього середовища - до 1 млн грн.
Автомобілі
В цілому ж, 70-85% усього забруднення повітря в Києві забезпечують автомобілі. Які стоять в пробках, бо Київ раптово став світовим лідером за цим показником.
У минулому році Центральна геофізична лабораторія імені Срезневського склала список найбільш забруднених місць столиці. Це райони Деміївської і Бессарабської площ і вулиця Семена Скляренка.
Трохи менше проблем на проспекті Перемоги ( "Святошин"), Оболонському проспекті, вулиці Олександра Довженка ( "Шулявська"), площі Перемоги, бульварі Лесі Українки і в районі метро "Чернігівська".
У лабораторії також відзначають: найбільший рівень забруднення повітря знаходиться якраз там, де пролягають найбільші автомагістралі.
висновок
Все це - вершина айсберга столичних проблем. Є ще забруднення малих річок. Масове використання фосфатів, викликають цвітіння води. Палаючі ліси і торфовища навколо Києва.
Основна проблема представлених вище об'єктів полягає в тому, що альтернативи по ним поки немає. Нікуди вивозити сміття. Нікому опалювати будинки городян. Нікому поставляти воду. Нікуди дівати стічні води.
Це звучить як фаталізм, але така реальність. Жоден кандидат, що б він чи вона не обіцяли під час кампанії, не закриє Дарницьку ТЕЦ, тому що під мерією вишикується половина Лівого берега, у яких вдома стало холодно. Чи не прибере ртуть з "Радикала", тому що потрібно знайти спонсорів і домовитися з державою. І вже звичайно не заборонить столичним автомобілістам стояти в пробках.
Вихід, звичайно, є. Оскільки все і відразу ми змінити не можемо, треба розписати стратегію на десятки років, яку неодмінно буде виконувати будь-яка влада, яка прийде в це місто. І в рамках цієї стратегії потроху, малими кроками, будувати і модернізувати, домовлятися і закривати небезпечні місця. Чи не будувати в санітарних зонах. Чи не зливати відходи в ріки.
В іншому випадку критична маса накопичених інфраструктурних проблем призведе до того, що вирішувати їх доведеться в умовах надзвичайної ситуації.


Дмитро Бунецький, спеціально для Delo.ua

 

Источник <https://delo.ua/econonomyandpoliticsinukraine/gorjachaja-semerka-kakie-ekologicheskie-problemy-373555/>