Мінаматська конвенція: час діяти!
08.10.2020
 | 
EMGROUP

Мінаматська конвенція: час діяти!

Вже скоро Україна приєднається до Мінаматської конвенції та встановить чіткі «правила гри» з рідким отруйним металом. Це дасть поштовх впровадженню проривних заходів у сфері поводження із небезпечними відходами, саме ртуттю.

На сьогодні Мінаматську конвенцію про ртуть вже підписали 128 і ратифікували 123 країни. Україна ж одна з небагатьох країн, які пере- бувають у процесі приєднання до конвенції.

ЧОМУ ЦЕ ТАК ВАЖЛИВО?

Положення конвенції спрямовані на захист здоров’я людини та навколишнього середовища від антропогенних викидів ртуті та її сполук. Зокрема, на поступову заборону виробництва деяких приладів із вмістом ртуті, а також обов’язкове припинення її видобування.

Насамперед, це стосується заборони використання ртутних та люмінесцентних ламп та заміни їх на лампи нового покоління – світлодіодні (LED), неелектронних вимірювальних приладів (в тому числі термометри та барометри), деяких медичних препаратів.

Для окремих продуктів, які не мають екологічно безпечних аналогів встановлені винятки.

Окремо конвенцією врегульовується питання поводження із небезпечними відходами, а саме запобігання утворенню.

Тому, Міністерствомзахисту довкілля та природних ресурсів України підготовлено відповідний проєкт Закону України «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть», який вже надіслано на погодження до заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Законопроєкт дозволить врегулювати питання:

  • поводження з ртуттю, її видобутком;
  • запобіганням утворення небезпечних відходів;
  • діяльності бізнесу, пов’язаної з використанням ртуті;
  • обмеження або припинення обігу продукції, що містить ртуть. Україна поступово:
  • відмовиться від застосування ртуті та її сполук;
  • заборонить створення нових та до 2032 року роботу діючих підприємств з видобутку первинної ртуті;
  • з 2020 року встановить за- борони виробництва, імпорту та експорту продукції, що містить ртуть;
  • врегулює «правила гри» із утворенням та накопиченням відходів І класу небезпеки;
  • забезпечить контроль та скорочення викидів та скидів ртуті та її сполук.

Приєднання до конвенції стане ще одним плюсом для єднання України із прогресивною міжнародною спільнотою та залучення фінансової допомоги від європейських фондів

 

ДОВІДКОВО

Мінаматська конвенція щодо ртуті прийнята у 2013 році та названа на честь міста Мінамата у Японії, де наприкінці 1950 років ртуттю, яка містилася у промислових стічних водах отруїлися майже 2 тисячі людей, багато з них померли. Отруєння викликало хворобу Мінамати — синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках — параліч та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.

Детальніше із інформацією про Мінаматську конвенцію йдеться у буклеті Конвенції, який можна завантажити на 6 офіційних мовах ООН за посиланням: https://cutt.ly/rfq4nQg