Екологічна катастрофа для усієї України: нечистоти Житомира невдовзі дістануться Дніпра
16.08.2021
 | 
EMGROUP

Екологічна катастрофа для усієї України: нечистоти Житомира невдовзі дістануться Дніпра

Нечистоти Житомира, які п'ять діб текли у місцеву річку разом із мертвою рибою, невдовзі дістануться Дніпра. Екологи рахують, - аби почистити русло і зарибити річку знову, потрібні сотні мільйонів гривень.

З усього Житомира скидали стоки майже тиждень у річку. Й, як кажуть експерти, натекла чи не уся таблиця Менделєєва. Кисню у річці стало уп'ятеро менше за норму, тому риба – загинула. А все через те, що на головній каналізаційній насосній станції, що перекачує нечистоти до фільтрів – сталася аварія. Минулої п’ятниці там усе затопило.

«Приток води був настільки сильний, що перелив почався вище цієї стіни. Стічні води почали вже потрапляти безпосередньо в машинний за», — говорить директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Один насос згорів миттєво – другий, залитий, просушили і почистили. Увімкнули. Та за 15 хвилин згорів і він. Новий - поставили аж у ніч проти середи. Потояк 5 діб минуло.

Аварія завдала нищівного удару екології.

«Збитки складають біля 9 млн гривень . Це тільки риба, а за забруднення води, водного об’єкту будуть рахуватись ще окремо додатково збитки», - говорить старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Федорчук.

Екоактивісти впевнені: аби усе відновити, потрібні сотні мільйонів гривень.

«Сюди треба виділити мільйонів 200-300 гривень, щоб почистити русло річки. На зариблення даної ділянки треба мінімум 10-12 мільйонів гривень», - говорить голова громадської організації «Еко-Фонд» Ігор Малі.

«Ні в місцевому бюджеті, ні в резервному фонді таких грошей немає. Планується з резервного фонду пол міліона гривень на зариблення. З водоканала — 300 тисяч гривень», - говорит заступник Житомирьского міського голови Сергій Кондратюк

Допомогти може профільне міністерство захисту довкілля. Так кажуть екоактивісти. Але там – про це й чути не хочуть й від коментарів відмовляються. Кивають на водоканал, мовляв, якщо ті забруднили — хай і відновлюють усе. А що це еко-питання — еко-міністра особливо не бентежить. Місцевих — теж, вони рибалять. А трохи нижче за течією люди напувають худобу з рІчки. А от що буде із тим молоком, м‘ясом, рибою і водою, яка вже у столиці, теж мали б перейматися у Мін-довкілля. Але там усі зберігають олімпійський спокій.