Підбито підсумки першого етапу екологічного моніторингу в місті Борислав
30.06.2021
 | 
EMGROUP

Підбито підсумки першого етапу екологічного моніторингу в місті Борислав

Відновлення безпечного стану навколишнього середовища міста і регіону - основна мета моніторингу та розробки відповідного плану дій

Результати першого етапу екологічного моніторингу в місті Борислав, Львівська область, обговорювалися представниками ПАТ "Укрнафта", міської ради Борислава та ТОВ "Ламор Юкрейн", генерального підрядника з виконання робіт, спільного підприємства з Lamor Ab (Фінляндія).

Під час зустрічі в резиденції Посла Фінляндії в Україні сторони обговорили досягнення першого етапу комплексного екологічного моніторингу, а також різні аспекти поліпшення умов техногенної, соціальної та екологічної безпеки населення Борислава.

Зокрема, Посол Фінляндії в Україні Пяйві Лайне підкреслила важливість небезпечних для екології чинників в Бориславі і значний вплив даної ситуації на весь регіон.

У свою чергу, голова правління "Укрнафти" Олег Гез і віце-президент по соціальному та екологічному розвитку Роман Ільтьо розповіли, яких зусиль докладає компанія для поліпшення екологічної ситуації в регіоні. Зокрема, компанія реалізує комплекс заходів щодо ліквідації загазованості в результаті тривалого видобутку нафти і газу на території міста.

За словами глави міської ради Борислава Ігоря Яворського, на сьогоднішній день держава не повинна стояти осторонь - необхідно приділити увагу цій унікальній ситуації. Відповідно, і підхід також повинен бути особливим.

Міка Пірнескоскі, генеральний директор Lamor Corporation Ab, відвідав зустріч в онлайн-форматі і підкреслив, що з самого початку роботи в проекті брали участь представники як головного офісу Lamor, так і регіональних представництв. Це унікальний проект для України, хоча фахівці Lamor неодноразово виконували подібні завдання в різних країнах світу.

Було відзначено, що ситуація, яка склалася в місті, є наслідком природних і антропогенних факторів. Зокрема, мова йде про геологічну будову і неглибокому заляганні нафто- газоносних пластів з безпосереднім виходом на поверхню, а також довгострокової невпорядкованою видобутку в минулому, ще в 19 і початку 20 століття.

У 2018 році було прийнято рішення про проведення комплексного екологічного моніторингу, результатом якого має стати програма дій по мінімізації небезпечних для людини і навколишнього середовища явищ, пов'язаних з наслідками тривалої нафтовидобутку.

Перший етап екологічного моніторингу був виволнен із залученням до співпраці компанії ТОВ "Ламор Юкрейн" - спільного підприємства Lamor Corporation Ab (Порвоо, Фінляндія) і ГК "ЛІГА" (Київ, Україна).

Таким чином, закладений базис для подальшої роботи в цьому напрямку. Уже проведено аналіз історичних даних, попередніх досліджень; встановлено відповідність показників навколишнього середовища національним і міжнародним нормативам; сформовані карти типів і ареалів забруднення; проведена оцінка різних факторів, в тому числі нафтовидобутку і в минулому - видобутку озокериту.

Для продовження реалізації проекту необхідно шукати підтримку як в Україні, так і за кордоном.

Наступним етапом проекту стане розробка плану дій, виконання положень якого дозволить запобігти подальшій деградації стану навколишнього середовища на території міста з поступовим відновленням уражених компонентів екосистеми регіону.