Промисловість повинна частково профінансувати зелену трансформацію України, посол ЄС
11.06.2021
 | 
EMGROUP

Промисловість повинна частково профінансувати зелену трансформацію України, посол ЄС

Питання фінансування екологічної трансформації України повинна частково понести промисловість. Про це заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас під час 12-го Європейсько-українського енергетичного дня, повідомляє УНІАН.

За його словами, "зелені" перетворення неможливо профінансувати тільки за рахунок держави.

"Мені здається, що українська промисловість і приватний сектор, за логікою, повинні також нести частину цього тягаря. На сьогодні українська промисловість платить тільки 15 центів за 1 тонну викидів СО2, в той час, коли в ЇЇ ціна досягла 50 євро", - пояснив він.

За словами Маасікаса, Угода про асоціацію між ЄС і Україною також охоплює зобов'язання в природоохоронній сфері. Існує досить довгий перелік законів в цій сфері, за якими відбувається робота. Закон про управління відходами, про захист природного середовища, про промислове забруднення, екологічний контроль, які є міжнародними зобов'язаннями України.

"У разі прийняття цих законодавчих актів, відкривається більше можливостей для співпраці, торгівлі з ЄС, а також - і з надання допомоги Європейським Союзом. Це таке двосторонній рух", - зазначив він.

Переговори інвесторів в "зелену" енергетику і Міненерго почалися в жовтні 2019 року. Міністерство представило два проекти добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу - більш м'який і посилений. У квітні 2020 роки інвестори представили Міненерго свій варіант реструктуризації "зеленого" тарифу. У червні Кабмін схвалив меморандум про зниження "зеленого" тарифу і підписав його з інвесторами, але не з усіма. Найбільший інвестор в поновлювану енергетику - енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова - заявляв, що держава винна йому по "зеленому" тарифу понад 1 млрд грн.