Е-система дозволів на викиди: Рада вдруге відправила закон на доопрацювання
01.06.2021
 | 
EMGROUP

Е-система дозволів на викиди: Рада вдруге відправила закон на доопрацювання

В Україні не змогли створити електронну систему видачі дозволів на викиди. Парламент вдруге відправив на повторне перше читання законопроект №4167.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання ВР.

За основу документ підтримали лише 213 парламентарів при 226 необхідних. Його направлення на доопрацювання схвалили 242 нардепи.

Документ дає визначення термінам "викид", "забруднення", "інтегрований дозвіл". Прописані вимоги до моніторингу викидів і інших видів діяльності.

Планувалося, що порядок ведення реєстру інтегрованих довкільних дозволів буде затверджувати Кабінет міністрів. При цьому фінансово-економічне обґрунтування створення такого реєстру хотіли підготувати при розробленні відповідного проекту акта уряду.

Передбачалося, що розмір плати за отримання інтегрованого довкільного дозволу, становить 15 мінімальних заробітних плат. Прогнозована кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюватиметься ця норма, становить близько 3500.

Кошти за видачу інтегрованого дозволу пропонувалося зараховувати до спеціального, а не до загального фонду державного бюджету України.

Нагадаємо, профільний комітет рекомендував ВР схвалити цей документ за основу. Однак у Раді національної безпеки і оборони підкреслювали, що цей проект в пропонованій редакції становить загрозу для економічної безпеки України та несе значні негативні соціальні та економічні наслідки.

Свої зауваження до доопрацьованого закону висловили й громадські організації.

Як писало РБК-Україна, на початку березня екологічний комітет затвердив доопрацьовану редакцію законопроекту про електронну систему видачі дозволів на викиди.

Так, в середині лютого Верховна рада відправила на повторне перше читання законопроект №4167 "Про запобігання, зменшення та контролі промислового забруднення".