Денис Шмигаль анонсував екологічні зміни в економіці України в найближчі 10 років
17.03.2021
 | 
EMGROUP

Денис Шмигаль анонсував екологічні зміни в економіці України в найближчі 10 років

Уряд буде трансформувати економіку в напрямку вуглецево-нейтрального розвитку в рамках Паризького угоди, що наблизить Україну до Європейського зеленому курсу і до виконання положень Угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час наради з обговорення підготовки другого Національно-обумовленого внеску України в Паризька хартія.

"Уряд України докладає максимум зусиль для поступової трансформації національної економіки в напрямку вуглецево-нейтрального розвитку. Зобов'язання, які будуть окреслені другим Національно-визначеним внеском, будуть задавати траєкторію розвитку економіки України як мінімум на 10 років ", - зазначив Шмигаль.

Як підкреслив прем'єр-міністр, розробка і подання Національно-певного внеску України є обов'язковою вимогою Паризької угоди. Другий НОВ, за його словами, повинен бути представлений Україною в Секретаріат Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату та повинен містити цілі щодо скорочення викидів парникових газів та адаптації до зміни клімату.

 
Зі свого боку міністр захисту навколишнього природного середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський підкреслив, що напрямки економічного розвитку обов'язково повинні бути збалансованими.

"Україна є активним учасником глобальної боротьби зі зміною клімату та адаптації до нього. Тому сьогодні наше головне завдання, щоб в фіналі сформований другий НОВ в Паризька хартія відповідав довгострокової мети досягнення вуглецевої нейтральності не пізніше 2060 року, але при цьому був реалістичним. Вектори розвитку секторів української економіки обов'язково повинні бути економічно і екологічно збалансованими ", - зазначив Абрамовський.

Прем'єр-міністр підкреслив, що уряд поділяє бачення ЄС про необхідність підвищення амбітності кліматичних цілей і посилення декарбонізації економічної системи. "Екологічні трансформації в Україні є невід'ємною умовою ефективних екологічних трансформацій Європи", - зазначив він.