Чисте повітря і вода: як Україна разом з ЄС бореться за довкілля?
16.03.2021
 | 
EMGROUP

Чисте повітря і вода: як Україна разом з ЄС бореться за довкілля?

Заради чистого повітря і води. За довкілля разом із ЄС бореться і Україна. Щоправда, поки лише на папері. Про амбітні плани заявляє та грошей промисловцям на оновлення не дає.

А тут ще й закордоном хочуть ввести додатковий податок для тих, у кого багато викидів. Чим це загрожує Україні? І яку допомогу готують урядовці?

Євросоюз домовився рятувати природу — хоче жити на кліматично нейтральному континенті.

«Стоїть задача подвійна. З одного боку — зменшити існуючі викиди. З іншого — запровадити такі екологічні заходи, які будуть нівелювати той СО2, який виділяється», — говорить президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Грошей треба багато — трильйон євро.

Овочі і фрукти вирощувати хочуть без пестицидів і антибіотиків. Вантажі возити — не машинами, а залізницею чи морем. Усі ми маємо пересісти на електрокари, тож і зарядок для них треба будувати більше. А ще — насадити лісів і розводити звірів. А от заводи мають зменшити викиди до мінімуму. На все-про все — 30 років.

Боротися за чисте повітря готова й Україна. Та поки уряд ніяк не допомагає. А сам бізнес не впорається.

«На відміну від європейських підприємств українські підприємства змушені проводити екологічну модернізацію виключно за рахунок власних коштів», — каже Владислав Антипов, генеральний директор Центру екології і розвитку нових технологій.

Якщо залишити все, як є, то за брудне повітря ми заплатимо європейцям. Вони хочуть запровадити вуглецевий податок на імпортні товари. Його платитимуть ті, хто очистити свого виробництва не встиг. За рік наші компанії муситимуть віддати близько пів мільярда євро. Через це здорожчають і їхні товари.

«Ми продамо менше продукції, ми отримаємо менше грошей. Підприємства зможуть менше інвестувати, зокрема, в природоохоронні заходи», — говорить президент об’єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

«Якщо ми втратимо європейський ринок, то сотні тисяч людей, які працюють на металургійних підприємствах, хімічних підприємствах просто втратять свою роботу. Експортних надходжень валюти буде менше, значить курс впаде гривні. Якщо буде слабка гривня, розкрутиться маховик інфляції», — зазначив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Урядовці вже 2 місяці ведуть перемовини із ЄС, аби українського виробника новим податком не обклали.

«Залежно від цих переговорів ми будемо готувати внутрішню систему, яка дозволить не застосовувати європейські обмеження для нас. Ми вважаємо, що це бар’єр у торгівлі», — каже Ольга Стефаншина, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Уряд запевняє, що підтримувати своїх — обов’язково буде. Коли отримає гроші від Євросоюзу. Однак наразі це лише обіцянки. Тому зараз експорт українських товарів до Європи під загрозою.

Чисте повітря і вода: як Україна разом з ЄС бореться за довкілля? https://youtu.be/6tSb-4lnThA

Источник <https://34.ua/chiste-povitrya-i-voda-yak-ukrayina-razom-z-yes-boretsya-za-dovkillya_n113572>