Україні потрібна дорожня карта екологічної модернізації промисловості
30.03.2021
 | 
EMGROUP

Україні потрібна дорожня карта екологічної модернізації промисловості

«За перевищення нормативів викидів можна ввести не драконівські, а адекватні штрафи», - вважає Старовойт

На екомодернізацію промислових підприємств необхідні мільярди, за 4 роки, передбачені в законопроекті про викиди, провести її нереально. В іншому випадку Україна ризикує втратити коксохімічну, а за нею - і металургійну галузі. Про це заявив генеральний директор УНВА «Укркокс» Анатолій Старовойт.

«Це колосальні витрати. Наприклад, Косово батарея коштує десь 400 з гаком мільйонів доларів. Нормативний термін її служби 30 років. Вона 10 років пропрацювала. Це як передбачається? Завалити її і побудувати нову? Це мільярди доларів необхідні. Необхідна якась дорожня карта поступового переходу », - сказав Старовойт.

Він підкреслив: якщо законопроект про промислові викиди буде прийнятий в нинішньому вигляді, серйозно постраждає коксохімічна, а за нею - і суміжні галузі.

«Це (закриття коксохімічних підприємств - Ред.) За собою тягне відразу доменне виробництво, виплавку чавуну. Виплавка чавуну тягне за собою виплавку сталі. А виплавка сталі тягне за собою виробництво прокату. І так далі », - пояснив Старовойт.

На його думку, законопроект потребує доопрацювання, як мінімум, в частині термінів реалізації і розмірів штрафів за перевищення норм викидів.

«Поки за перевищення нормативів викидів можна ввести не драконівські, а якісь адекватні штрафи, які будуть йти на екологічні потреби. За розумного треба підходити », - вважає Старовойт.

Раніше президент Союзу хіміків Олексій Голубов заявив, що прийняття законопроекту про зниження промислових викидів в запропонованому урядом вигляді вб'є промисловість, оскільки підприємства не мають мільярдів на екомодернізацію, їм потрібна підтримка держави.

Нагадаємо, раніше Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала Верховну Раду доопрацювати законопроект №4167, оскільки на реалізацію даного законопроекту піде не менше $ 10 млрд. Крім того, можливість дозвільного органу (Мінприроди) самостійно зупиняти або анулювати інтегрований дозвіл без рішення суду створює сприятливі передумови для корупції.

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/ru/news/ukraine-nuzhna-dorozhnaya-karta-ekologicheskoy-modernizacii-promyshlennosti-ekspert-745947.html