До 2050 року Україна зіткнеться з дефіцитом питної води
26.03.2021
 | 
EMGROUP

До 2050 року Україна зіткнеться з дефіцитом питної води

Україна зіткнеться з дефіцитом питної води вже в найближчі 30 років. Незважаючи на те, що прісна вода є поновлюваним ресурсом, її запаси зменшуються з катастрофічною швидкістю.


Як повідомляє прес-служба Державної екологічної інспекції України, скорочення цих запасів обумовлено забрудненням річок і зміною клімату.
Згідно з даними Гідрометеослужби вже сьогодні концентрація токсичних сполук в українських річках в 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми. Виходячи з цього, за прогнозом Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду.
«Протягом 2020 ДЕІ склала 3777 протоколів про адміністративні правопорушення в сфері водних ресурсів, розрахувавши 188 млн гривень збитків», - йдеться в повідомленні.
На думку голови Держекоінспекції Андрія Мальованого, саме захист водних ресурсів України повинна стати пріоритетним завданням, в той час як Держекоінспекція працює над збільшенням контролю в цій сфері.
Інспектор повідомив, що його відомство має намір просити владу посилити законодавство, що стосується експлуатації водних ресурсів, а також організувати постійний моніторинг стану прісної води в водоймах країни.
«Мова йде про життя мільйонів людей», - пояснив Мальований.
Варто зазначити, що на тлі загальносвітових негативних тенденцій, Україна ще й сама створює собі проблеми, пов'язані з річковою водою.
Як повідомляло EADaily, перекриття Північно-Кримського каналу в 2014 році негативно позначилося на стані екосистеми Нижнього Дніпра. В результаті цього відбувається небезпечне заболочування і засолення грунтів і як наслідок - знищення багатьох видів флори і фауни прилеглих до каналу територій, погіршення родючого шару грунту і якісних показників здоров'я проживаючих в даному регіоні людей.

Джерело