Запуск нового функціоналу в найбільшому зібранні екологічних даних в Україні SaveEcoBot
23.02.2021
 | 
EMGROUP

Запуск нового функціоналу в найбільшому зібранні екологічних даних в Україні SaveEcoBot

17 лютого, 12:00 - пресконференція з нагоди запуску нового функціоналу в найбільшому зібранні екологічних даних в Україні SaveEcoBot

Організатори: ГО «SaveDnipro», Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України.

Учасники: Руслан Стрілець - заступник міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Владислава Магалецька - голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів; Андрій Мальований - голова Державної екологічної інспекції України; Артем Романюків - директор з розвитку ГО «SaveDnipro», співзасновник SaveEcoBot; Павло Ткаченко - керівник IT-напрямку ГО «SaveDnipro», головний розробник в SaveEcoBot; Ірина Черниш - голова ГО «SaveDnipro», співзасновник SaveEcoBot.

SaveEcoBot - некомерційний проект ГО «SaveDnipro».

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті і YouTube-каналі Укрінформу:

//www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливо лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора - Укрінформ - показати його назву на екрані і вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезінфікуючий рамку. Вхід до зали тільки в масках і рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні поскаржитися на екологічні забруднення можна за допомогою SaveEcoBot

У чат-бот з екологічними даними SaveEcoBot додали функцію, яка допоможе громадянам правильно створити і відправити скаргу на екологічне забруднення.

Про це повідомив директор з розвитку ГО «SaveDnipro» Артем Романюків під час презентації оновленого функціоналу в Укрінформі 17 лютого.

«У новий функціонал SaveEcoBot зашитий ряд зрозумілих кроків, через які людина повинна пройти і поскаржитися на один або кілька типів забруднення», - підкреслив він.

Романюків додав, що по чат-боту можна поскаржитися на забруднення води, грунту, повітря, на відходи і навіть на шум. Скаргу можна подати до Державної екологічної інспекції, Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів або до органів місцевої влади. Чат-бот автоматично згенерує скаргу у відповідну форму.

За словами заступника міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслана Стрільця, велика кількість скарг про екологічні порушення не розглядалося, так як вони не були оформлені як належить. "Дуже велика кількість скарг, які надходили до Держекоінспекції, і ті, які надходять сьогодні в міністерство, на жаль не розглядалися, тому що не були оформлені належним чином. І це дійсно є проблемою", - підкреслив Стрілець. Він додав, що SaveEcoBot дозволяє українцям не думати про форму і правильності заповнення заяв, так як бот формує все автоматично і направляє до відповідного органу.

Керівник IT-напрямку ГО «SaveDnipro», головний розробник в SaveEcoBot Павло Ткаченко зазначив, що для подачі заяви потрібно увійти в один з месенджерів, Viber або Telegram, знайти в ньому SaveEcoBot і натиснути кнопку «Поскаржитися на забруднення». Після чого чат-бот задасть кілька запитань, і навіть якщо людина зовсім нічого не знає про забруднювачі, то бот все одно допоможе і надасть шаблон скарги. Він додав, що для пошуку забруднювача SaveEcoBot використовує відкриті дані з реєстрів і онлайн-наборів по геолокації, що спрощує заповнення заяви.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2018 року в Україні запрацював чат-бот з екологічними даними SaveEcoBot. Програма дозволяє в режимі реального часу отримувати дані про стан забруднення повітря по вашій геолокації, дозвільних документах на забруднення, планових роботах на підприємствах-забруднювачі, забруднювачі-боржниках, перевірках на підприємствах, сумах, сплачених за шкоду навколишньому середовищу.

Станом на 15 лютого 2021 року чат-бот SaveEcoBot додали 1,4 мільйона жителів з 15 країн світу.

Джерело