Добавить статью
08.02.2021
 | 
EMGROUP

Добавить статью

Кількість днів, коли кияни задихаються, зростає з кожним роком. Не дивно, що Київ посів останнє місце в щорічному Рейтингу екологічного стану регіонів журналу Фокус - як місто, в якому небезпечно жити.

У вихідні, 16-17 січня, народ веселився: мороз, сніг, в Києві не було жодної гірки, що її розрівняла б чиясь весела попа. Я ж, вийшовши в магазин за продуктами, жорстоко кашляв. Перехожі розбігалися, і їх можна зрозуміти.
Мені було соромно, я одягав маску, намагався дихати глибше, в результаті чого ставало тільки гірше.
Потім звернув увагу на віджет чистоти повітря в смартфоні і почав підозрювати, що я тут, так би мовити, ні до чого. 160 балів забруднення кілька днів поспіль. При температурі -10-18 ° С цього можна просто не помітити, організм обдурять снігом і морозом, нюх притуплено.
Апофеоз забруднення і апофігей влади настали в ніч з 19 на 20 січня - лічильник показував неймовірні 204 бали і відливав фіолетовою загрозою (на фото вище): мовляв, якщо вийшов на вулицю, то йти треба тільки в напрямку Байкового кладовища.
У такій ситуації КМДА потрібно було б виступити з заявою, закликом до жителів піти з гірок і залишатися вдома, зробити якісь дії. Нічого цього не сталося. Порятунок городян у функції мерії не входить. Особливо, після вже виграних виборів.
Якщо ще рік тому, під час грандіозного смогу над столицею, чиновники вроздріб говорили щось невиразне про аномально теплої зими, температурної інверсії, туманах і палаючих торфовищах, то в січні 2021-го ці версії точно не підійшли б.
Ймовірно, потрібні рішучі заходи. Які? Я не еколог, але, раз екологи мовчать, можу припустити, що в сильні морози потрібно перевіряти, ніж топлять, які брикети кидають в котли в приватному секторі, ніж обігрівають свої виробництва в промзонах (а там ще багато працюючих фірм).
Перевіряти, ніж топлять ТЕЦ, які належать олігархам, і сваритися з ними. Забороняти виїзд автотранспорту в місто або обмежувати його і сваритися з автовласниками.
Можна зробити дуже багато незручних дій, і потім втратити або електорату, або фінансової підтримки. Краще перечекати, тим більше, що ніхто не помітив.
Однак кількість днів, коли кияни задихаються, зростає з кожним роком.
Ті, хто не може змінити спальні райони на заміські котеджі, самостійно набувають очищувачі повітря, кисневі балони - все, що, на їх розсуд, дозволить протягнути хоча б пару хвилин в свідомості, для того, щоб встигнути закрити вікна мокрим простирадлом під час наступної " інверсії брехні ".
Саме через всього описаного не дивно, що Київ зайняв почесне ОСТАННЄ місце в нашому щорічному Рейтингу екологічного стану регіонів - як місто, в якому ніхто не думає про екологію. Як місто, в якому небезпечно жити.
До речі, важливий фактор, внаслідок якого нашим властям колись боротися за чистоту навколишнього середовища, - економічний стан країни.
Рішення екопроблем вимагає десятків років, нових технологій, висадки лісів в Карпатах і посадки корупціонерів, що теж справа не на одну п'ятирічку. А ось впасти у фінансову прірву ми можемо в будь-який момент.
Список загроз тут лякаюче постійний: дефолт, інфляція, колапс в енергетиці (ось тоді вже точно буде все одно, хто чим топить) і дірка в бюджеті, яка може зупинити соціальні виплати.
На завершення цієї низки прийдешніх апокалипсисов вже не дивуєшся, як в Голлівуді бачать нашу країну через 15 років. Докладний огляд недавно вийшов на Нетфліксе фільму "Смертельна зона" не додасть вам оптимізму, але не переживайте: 2021 Росія-й тільки починається.


Джерело