Delfi і пожежі. Названий топ-5 найбільших екологічних катастроф року в Україні
04.01.2021
 | 
EMGROUP

Delfi і пожежі. Названий топ-5 найбільших екологічних катастроф року в Україні

У поточному році столиця потрапила до п'ятірки мегаполісів з найбруднішим повітрям

У жовтні цього року Київ поряд з Делі і Мумбаї (Індія), Лакхором (Пакистан) і Бішкеком (Киргизія) потрапив в верхівку списку мегаполісів з найбруднішим повітрям. У цьому переліку місто залишається до кінця 2020-го. Про це в Facebook повідомив екс-голова постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Костянтин Яловий з посиланням на власний перелік найбільших екологічних катастроф України в 2020 році.

Весь топ-5 проблем екологічного характеру виглядає наступним чином:

  1. Масові пожежі в різних точках Луганській області восени цього року - вогонь охопив 20 тис. Га, 32 населених пункти і знищив 600 житлових будинків. У вогні загинули 11 людей, 18 - потрапили до лікарні. Одна з версій причин займання - умисний підпал з боку незаконних збройних формувань. При цьому правоохоронці ще проводять розслідування. Ще одна пожежа в області стався в липні. Тоді загинули 6 осіб і вигоріла десята частина всіх лісів регіону.
  2. Танкер Delfi біля пляжу "Дельфін" - його зірвало з якоря через шторм в Одеській затоці в листопаді минулого року. Вітер відніс пошкоджене судно до узбережжя одеського пляжу, де воно і пролежало 10 місяців. Весь цей час фахівці повідомляли про викиди палива і нафтопродуктів, які розливалися біля узбережжя Одеси. Прибрати Delfi вдалося у вересні 2020 го.
  3. Повінь на заході країни в червні, яке визнали найбільшим за останні 60 років - п'ять областей постраждали від паводків. Тоді карпатські річки вийшли з берегів через сильні зливи. В Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській та Тернопільській областях за три дні підтопило 285 населених пунктів і майже 15 тис. Будинків. Стихія зруйнувала понад 150 км доріг і 90 мостів. Серед причин катастрофи називають незаконну вирубку лісу і засміченість річок побутовим сміттям.
  4. Забруднення повітря в Києві - за даними порталу Iqair, столиця України виявилася в п'ятірці лідерів за цим показником. Основним джерелом забруднення є автомобілі. Ця проблема виникла, оскільки останні 30 років в місті велися будівельні роботи без врахування екологічних вимог, зазначив політик.
  5. Пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС на початку квітня через підпал трави - вогонь охопив понад 67 тис. Га. В результаті постраждало близько 5% території заповідника. Активну фазу пожежі вдалося подолати через 10 діб, а повністю загасити - майже через місяць. Зі стихією боролися тисячу триста двадцять дві людини і майже 300 одиниць техніки. Після цього нардепи прийняли закон, який в 18 разів збільшив штрафи за підпал трави.

Нагадаємо, глава Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський повідомив, що в Україні можуть істотно вирости штрафи в сфері екології.

Джерело